De nem magyarországon, hanem Hollandiában.

Jó elismeren kicsit clickbait a cím, de mivel Magyarország is viszonylag gyorsan csatlakozott az új elektromos autók támogatásához ez mégis egy fontos hír lehet, hátha nálunk is bevezetésre kerül. Igazából ez egy vélemény cikk lesz, de mielőtt megosztanám veletek a véleményem előtte jöjjenek a tények.

Tesla
Autoscout 24 oldalon ez a 2014-es Model S 27.950€ -ba kerül. Ebből jön le még az állami támogatás

Hollandiában is támogatták az elektromos autók vásárlását, többek közt forgalmiadó kedvezménnyel. A rendszerükön most újítottak, és nem csak az új, hanem a használt autók vásárlását is támogatják – írja a villanyautosok.hu oldal.

Magyarországon 1,5 millió forint volt az állami támogatás, de csak új elektromos autókra adták. Az erre szánt keret 2020 februárjában elfogyott és egyenlőre nem írtak ki új pályázatot. Szerintem mostanában nem is várható, hiszen a korona vírus (Covid19) elleni védekezés miatt nagyon sok pénzt költ Magyarország Kormánya és bár nincsenek biztos információink, de azt gondolom, hogy a válság kezelésbe ez már nem fog beleférni, de hátha mégis.

Térjünk vissza a hollandokhoz. Náluk új autó vásárlása esetén 2021. december 31-ig 4000 euró (mai árfolyamon kb 1,4 millió forint) támogatás kérhető, amely a következő években fokozatosan csökken. Használt autó vásárlása esetén pedig 2000 euró ami kb 700 ezer forint – kedvezmény ami 2024 végén megszűnik.

Hollandia nem csak 100%-ban elektromos hanem tőlthető hybrid (PHEV) autókra is osztja az ingyen pénzt. Igaz csak azokra amelyek legalább 120km-t el tudnak menni tisztán elektromos üzemben. Tehát gyakorlatilag ezekre mégsem jár a támogatás mert a használt piacon szinte nincs ilyen autó, vagy ha van is akkor megint a gazdagok járnak jól. Bár Isten tudja, hogy a használt piacon mennyire lesz árfelhajtó hatása a támogatásnak.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét