A Pennsylvaniai egyetem kutatói olyan lítiumion akkumulátrot fejlesztettek amelyet 10 perc alatt fel lehet tölteni. Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésüket.

Wang Chao-Yang vegyészprofesszor, az egyetem elektromechanikai központjának igazgatója szerint 2500 töltési ciklust bír jelenleg az akksi. Számításai szerint ez 800 ezer kilométer megtételére elegndő.

Véleménye szerint ha van ilyen mértékű gyorstöltés akkor tudnak elterjedni az elektromos autók. Viszont van egy kis gond. Ha 10 c foknál kisebb hőmérsékleten kapja a gyors töltést az akkumulátor akkor gyengül az élettartama. A kutatócsoport rájött arra, hogy nem csökken a cella kapacitás ha a töltés idejére felmelegítik 60c fokra az akksit, majd lehűtik egy az autóba épített hűtőrendszer segítségével.

Az akkumulátort egyébként biztonságtechnikai okokból tilos lenne 60 Celsius-fokra fűteni, mivel ez veszélyt jelent az anyagokra és drasztikusan csökkenti az akkumulátor élettartamát, de a gyors visszahűtéssel ez megelőzhető.

Idén a Svéd Tudományos Akadémia a lítiumion-akkumulátor kifejlesztéséért ítélte oda a kémia Nobel-díjat John Goodenough amerikai, Stanley Whittingham brit és Josino Akira japán tudósoknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét